Hoe ziet het H2O project eruit voor de patiënt?

Vergrijzing, tekorten aan zorgprofessionals en financiële druk leggen overal ter wereld een enorme last op de gezondheidszorg. Op allerlei manieren wordt gezocht naar oplossingen om die druk te kunnen verlichten. Mogelijke opties zijn patienten een grotere verantwoordelijkheid geven voor hun eigen gezondheid en zorgprocessen efficienter inrichten. Het H2O project beoogt juist aan deze twee elementen een bijdrage te leveren. Zij doet dit door het ontwikkelen van een gebruiksvriendelijk systeem om op Europees niveau gestandaardiseerde gezondheidsresultaten te verzamelen en te delen. De focus hierbij ligt op gegevens over gezondheidsresultaten die patienten zelf rapporteren. Juist het gestandaardiseerd en op grote schaal delen van zulke data is nieuw en uniek.

Het H2O project – Wat is dat precies?

Op dit moment wordt er vanuit vier landen (te weten Nederland, Duitsland, Spanje en Oostenrijk) samengewerkt op drie ziektebeelden: kanker, diabetes en IBD (chronische darmontsteking). Het is de bedoeling dat meer aandoeningen en landen zich op termijn bij H2O aansluiten.

Een groot voordeel van het delen van jouw gezondheidsdata binnen het H2O project is dat je je eigen situatie kan vergelijken met een hele grote Europese data-set. Dat inzicht kan je helpen om je eigen ziekteproces beter te begrijpen en doelgerichtere gesprekken te voeren en beslissingen te nemen samen met jouw behandelaars.

 Deelnemen aan het H2O project?

Als patiënt heb je de mogelijkheid om zelf te kiezen welke data je deelt. Dit gebeurt via een app, waarin data op een veilige manier kunnen worden uitgewisseld. Daarnaast kan er een koppeling gemaakt worden met het elektronisch patiëntendossier in bijvoorbeeld het ziekenhuis en kunnen de gegevens gebruikt worden voor onderzoek naar betere behandelingen. Deze opties kunnen alleen als je daar ook zelf toestemming voor geeft.

Als je mee wilt doen, kan je een app downloaden die bij H2O is aangesloten en dien je daar de patiëntenovereenkomst te ondertekenen. Vervolgens kan je in deze app jouw data over jezelf en het ziekteverloop delen. Deelname aan het H2O project kan je het volgende opleveren:

  1. Je hebt inzicht in het ziekteproces, waardoor je je eigen ziektebeeld beter kan begrijpen.
  2. Met dit inzicht kan je doelgerichter en efficienter gesprekken voeren met zorgverleners en verzorgers
  3. Om uiteindelijk te komen tot het beste behandelplan en zo nodig aanpassingen te doen op de huidige aanpak.

Wil je weten hoe de uitwisseling van data allemaal werkt? Je leest het allemaal terug in de infographic, gemaakt door H2O.

Meer weten over H2O? > Bekijk de infographic >

Volgende artikel

Digitale zorg voor iedereen